}

Openingstijden

Maandag t/m Donderdag:
van 10.00 tot 18.00 uur
Vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur

In de avond of weekend alleen
open als er activiteiten zijn.

 

Contact

T  0591 624 599
M 06-15 29 45 22
E  info@barnstee.nl

Locatie

Barnar 5,  7826 EP
Barger-Oosterveld

Locatie

Barnar 5,  7826 EP
Barger-Oosterveld

Bestuur en beheer

Geschiedenis Barnstee

De Barnstee is een dorpshuis in de wijk Barger-Oosterveld van de gemeente Emmen.  Barger-Oosterveld ligt centraal in de gemeente Emmen. Het dorpshuis heeft een aantal vergaderzalen, een sportzaal en een recreatiezaal geschikt voor diverse activiteiten.

De Barnstee is op 18 december 1975 geopend voor toen nog het dorp Barger-Oosterveld. Stichting Sociaal Kultureel Werk Barger-Oosterveld  was eigenaar van het dorpshuis. Met een ruim aanbod aan activiteiten, deels onder begeleiding van het welzijnswerk. Naast het dorpshuis stond een houten gebouw wat functioneerde als jeugdsoos. Deze jeugdsoos is in 1986 tegen het bestaande dorpshuis aangebouwd. Ook de peuterspeelzaal kwam in het nieuwe gebouw.

In 1992 is het dorpshuis verkocht aan Stichting Sociaal Kultureel Werk Gemeente Emmen. Onder leiding van deze stichting vonden nog steeds vele activiteiten plaats, zoals technica 10, kookles, schilderen etc. Daarnaast zat in het dorpshuis een welzijnswerker voor vragen en problemen van dorpsbewoners.

In de 2002 is Stichting Opmaat (voormalig SKGE) failliet gegaan en heeft de gemeente Emmen het pand in eigendom overgenomen. In 1995 is de Stichting Sociaal Cultureel Werk Barger-Oosterveld opgericht en werd deze huurder van het pand. Zowel de welzijnswerker als de activiteiten georganiseerd vanuit het welzijnswerk vielen weg. Vele activiteiten vanuit plaatselijke verenigingen bleven gelukkig wel door gaan.

Er brak een wat moeilijke tijd aan. Er moest huur opgebracht worden, er moesten nieuwe activiteiten komen, bestaande activiteiten moesten ook doorgaan, het beheer moest geregeld worden, het SCW kreeg subsidie, maar dit was niet voldoende om alle kosten te betalen. In 2012 heeft het SCW bestuur met behulp van subsidies de Barnstee uitgebreid, zodat er meer verhuur mogelijk was voor verschillende doelgroepen. Er was een toename van activiteiten zichtbaar in het dorpshuis.

Door een continue stijging van de huur en de onderhoudskosten aan het pand en het gelijk blijven van de subsidie zag het  het SCW bestuur zich genoodzaakt om in 2015 de huur op te zeggen bij de gemeente Emmen. Dat is het startpunt geweest van  gesprekken met de gemeente. De gemeente wilde graag verhuurde gebouwen privatiseren. Na een onderhandeling van twee jaar heeft het SCW Barger-Oosterveld op 7 september 2017 het pand gekocht.

In 2017 en 2018 zijn met behulp van subsidies een aantal onderhoudswerkzaamheden aan het pand uitgevoerd, zoals een nieuw dak, nieuwe vloeren, verbeterde toegang voor mindervaliden, realisatie van een extra zaal, airconditioning in de sportzaal. Het activiteiten aanbod in de Barnstee is verder gestegen en zeer divers. Professionals huren vergaderruimtes en het plaatselijke verenigingsleven heeft nog steeds een belangrijke plaats in het dorpshuis.